ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo u ponudi!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Kant i šimpanza Žorž Šaputije

Kant i šimpanza

Imaju li životinje, bar one nama najsrodnije, smisao za eticko i estetsko? Šta mi, kao ljudska bica, možemo da kažemo o svojoj animalnosti i pripadanju prirodi? Ako smo evoluirali do tog nivoa da smo izgubili svaku vezu sa svojim precima, šimpanzama, znaci li to da smo prestali da budemo majmuni i postali stvorenja cistog duha, prefinjena i kultivisana, oslobodena animalnih nagona? U tom slucaju, jaz izmedu velikog filozofa Imanuela Kanta i naših rodaka šimpanzi postao bi jedna apsolutna i nepremostiva provalija.
Žorž Šaputije traži koren ljudske etike i estetike u animalnom, argumentovano izlažuci svoju tezu kojom povezuje filozofiju i biologiju u jednu skladnu celinu. Našem citaocu ce sasvim sigurno biti dovoljno zanimljiv takav originalni pristup problemu „animalne kulture“ koja možda može taj kontinuitet izmedu životinje i coveka da ucini konzistentnijim i logicnijim.
Kategorija animatnosti u srpskom i ruskom jeziku Marija Stefanovic

Kategorija animatnosti u srpskom i ruskom jeziku

Monografija je posvecena istraživanju razloga obeležavanja imenica koje se odnose na živa bica oblikom akuzativa koji je jednak sa genitivom, i onih koje se odnose na predmete oblikom akuzativa koji je jednak sa nominativom. Analiziraju se prakticno svi slucajevi kada dolazi do odstupanja od ovog pravila u srpskom i ruskom jeziku i daje se objašnjenje zasnovano na principima kognitivne lingvistike, koje povezuje kategoriju animatnosti sa širom kategorijom obeležavanja (a)tipicnosti objekta.
Monografija predstavlja u manjoj meri izmenjenu i prevedenu verziju doktorske disertacije The Category of animacy: a semantic feature hierarchy, odbranjene 2000. god. na Odseku za slovenske jezike i književnosti Univerziteta u Torontu
Knjiga o filozofu Fridrih Niče

Knjiga o filozofu

Pošto niko u njegovo vreme nije, po Ničeovim rečima, znao na šta liči dobra knjiga, zamislio je da napravi Knjigu o filozofu.
Knjiga o filozofu Fridrih Niče

Knjiga o filozofu

Pošto niko u njegovo vreme nije, po Niceovim recima, znao na šta lici dobra knjiga, zamislio je da napravi Knjigu o filozofu. Ipak, nije stigao da to uradi, ali iz tog projekta ostali su prilozi o odnosu filozofije i umetnosti, kao i filozofije i nauke i kulture, sa problematizovanjem istine i laži u izvanmoralnom smislu. Vecina je fragmentarnog karaktera, ali to citaoca Nicea ne šokira, jer fragmentacija je bila deo njegovog stila. Pri tome tekst je uvek žestok i uvek je otvarajuci prema filozofiji sutrašnjice. Nice se nemilosrdno, potvrdujuci život, okomljuje na sahraniteljsku ulogu takozvane nauke, na one koji bi da pokopaju misao i onemoguce umetnicki damar filozofskog srca. Filozof ne treba da traga za istinom nego za preobražajima sveta u ljudima. On je usamljenik, jer bez spremnosti na samocu filozofska delatnost je nemoguca.
Knjiga o postfilozofu Nenad Daković

Knjiga o postfilozofu

Šta znači podnaslov: varijacije i beleške o zdravlju i bolesti? On je pomalo ničeanski, kao i sama knjiga. Jer, Niče je napisao Knjigu o filozofu kojoj on nije dao taj naslov a koji je mogao da glasi i Knjiga o umetniku."
Knjiga o postfilozofu Nenad Daković

Knjiga o postfilozofu

Šta znaci podnaslov: varijacije i beleške o zdravlju i bolesti? On je pomalo niceanski, kao i sama knjiga. Jer, Nice je napisao Knjigu o filozofu kojoj on nije dao taj naslov a koji je mogao da glasi i Knjiga o umetniku. Ja sam napisao Knjigu o postfilozofu zato što su knjige koje se danas objavljuju kao filozofske, u stvari, postfilozofske, iako „postfilozofija“ nema jasan ni kontekst (znacenje) ni denotaciju (smisao), niti ga može imati pošto se njen predmet, za razliku od filozofije („Minervina sova izlece tek u suton kada je jedan lik života vec ostario“), menja i nastaje pred našim culima, koja zbog svoje staticnosti jedva da mogu da ga uoce.Mi, inace, imamo problem s našim predelima. Tekstovi objavljeni pod ovim naslovom pisani su kao zasebni ogledi, a onda sam shvatio da su moje zdravlje i bolest njihova zajednicka nit, i da se zato, bar graficki, mogu varirati. Zato njihovi naslovi i redosled nisu od znacaja. Oni su pre metafora mog tela i njegove cudi. Sadržaj ove knjige je, prema tome, sasvim uslovan, kao i njen oblik. Na kraju, mi jedino i pišemo o bolesti i zdravlju.... Ali, vi, gradanke i gradani, niste filozofi, vi ste postfilozofi. U tom slucaju ovaj homofon „post“ ne znaci kraj ili krizu filozofije nego upravo suprotno – njen uspon medu gradanima. Zato su postfilozofi gradani i gospoda medu filozofima. Mi smo naslednici ove afere sa specijalistima, ovog prekida i cenzure koja nas oslobada za postfilozofiju, ovu „filozofiju koja leti“: kako bi se zaveo haos koji stvara, koji pokrece nesavremene simulakrume i uklanja jedan fantazam – najneviniju od svih destrukcija, onu platonisticku...
(fragmenti iz „Knjige o postfilozofu“)
Knjiga pet prstenova Musaši Mijamoto

Knjiga pet prstenova

Knjiga koja na engleskom nosi ispravan naziv „Knjiga pet sfera“, delo Mijamota Musašija posvećeno umeću ratovanja, predstavlja čisto pragmatični poduhvat.
Kompjuteri i etika u sajber doba Pol Dž. Ford, Mika Hester D.

Kompjuteri i etika u sajber doba

„Jedna od najboljih antologija tekstova o filozofskim, moralnim, antropološkim, kulturološkim i drugim aspektima prisustva kompjutera u svetu. U ovoj knjizi se razmatra razvoj od etike tehnologije do kompjuterske etike, pitanje mogucnosti vrednosne neutralnosti kompjuterske tehnologije, doprinos kompjutera kvalitetu života i rizici koji su s tim u vezi - otudenje, anonimnost, rizici za privatnost, sigurnost, svojinu, slobodu. Razmatra se, takode, kompjuterska piraterija, haking, kompjuterski virusi, kompjuterski zlocin i druge zloupotrebe kompjuterske tehnologije. Knjiga se završava poglavljima o moralnom ucinku Interneta i virtuelnoj realnosti. Ovo je knjiga za svakog intelektualno radoznalog citaoca, pisana veoma jasno, ali provokativno i bez ikakvih ustupaka našim predrasudama. (prof. dr Jovan Babic)
Kompromis i truli kompromisi Avišaj Margalit

Kompromis i truli kompromisi

Kada je politicki kompromis prihvatljiv, a kada je u osnovi truo i nikako ne treba da ga prihvatimo, pa šta bude da bude? A šta ako je truli kompromis politicki neophodan? Kompromis je veliko politicko umece, narocito kad je mir u pitanju.Medutim kao što Avišai Margalit pokazuje, postoje moralne granice prihvatljivog kompromisa cak i zbog mira. Ali koje su to granice?
Koncepti i problemi politicke teorije ...

Koncepti i problemi politicke teorije

Strana:  1  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2019 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software