ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo u ponudi!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Homeopatije (horror autotoxicus) - o nasilju i hipohondriji Petar Bojanić

Homeopatije (horror autotoxicus) - o nasilju i hipohondriji

O nasilju i hipohondriji! Autor rekonstruiše Levinasovo citanje Hegela i njegovo razumevanje nasilja (neprijatelja i rata), služeci se tekstovima Franca Rozencvajga o Hegelovoj državi i Deridinom interpretacijom razlicitih atributa nasilja kod Emanuela Levinasa. Usredsreden je na klasifikaciju nekih figura nasilja iz razlicitih perioda Hegelovog života i njihove tragove u Levinasovim tekstovima, pocevši od teksta „Liberte et commandement iz 1953. Analiza slavne Hegelove analogije iz njegove Rechtphilosophie o suverenosti i organizmu, odnosno citanje nekih paragrafa njegove Naturphiloshopie, treba da objasne vezu izmedu totaliteta i nasilja, kao i Levinasovu„ontologiju kao alergologiju, odnosno Deridinu autoimunologiju. Medicinske metafore i biološke analogije koje se pojavljuju i cije se poreklo istražuje u ovom tekstu, uslovljavaju politicka stanovišta pomenutih filozofa i ponovo ih oživljavaju.
Horizonti pojma horizont ...

Horizonti pojma horizont

Ovo delo sadrži jedinstvenu zbirku tekstova prominentnih svetskih autora, specijalista za svoje oblasti, koji u istorijskofilozofskom, sistematskom i interkulturalnom aspektu nastoje da razumeju horizont u grckoj antici, jevrejskoj starini, hrišcanskom srednjem veku, zatim kod Lajbnica, Kanta, Nicea, Diltaja, Huserla, Hajdegera, Levinasa, Merlo-Pontija, u psihoanalizi, u indijskoj, kineskoj i japanskoj tradiciji.

Sistematsku plodnost pojmu horizonta daje pre svega njegov granicni karakter. Buduci da nije odvojiv od nekog stanovišta Sada i Ovde, horizont uvek otvara neko specificno polje. On naznacuje ono što pri odredenoj unutarhorizontnoj perspektivi smatramo smislenim da pitamo i da odgovorimo, pri cemu nismo sposobni da nadmašimo polje tog horizonta, niti da zadobijemo neki poslednji horizont. Povlacenje horizonta proizvodi podelu na sferu unutar i izvan njega, što omogucuje i prekoracivanje prisne sfere u nepoznato. Filozofski pokušaj odredenja horizonta sopstvenog doba iziskuje, naravno, razjašnjenje sa horizontima drugih filozofija i kultura.
I vera i razum Vladan Perišić

I vera i razum

Institucije i institucionalizam ...

Institucije i institucionalizam

Iskustvo slobode Žan-Lik Nansi

Iskustvo slobode

Na tragu Kanta, Hegela, Pelinga, Levinasa, Adorna i Hajdegera, Nansi piše najsistematičniju, najradikalniju i najlucidniju raspravu o temi slobode u poslednjih nekoliko decenija.
Ispitivanje realnog Slavoj Žižek

Ispitivanje realnog

Slavoj Žižek je jedan od najpopularnijih i najintrigantnijih filozofskih autora savremene svetske intelektualne scene koji se odlikuje provokativnošcu misaonoga stila i jezickog izraza, te kretanjem kroz najširi spektar teorijskih disciplina i oblasti života, koji seže od klasicne filosofske tradicije, psihoanalize, sociologije, preko likovnih i literarnih umetnosti i filma, do tekucih globalnih tendencija u svetu i medunarodnih odnosa. Ova knjiga donosi poslednji objavljeni izbor najzapaženijih tekstova iz njegove enormne spisateljske produkcije.
Ispovesti - sveti Avgustin Aurelije Avgustin

Ispovesti - sveti Avgustin

Avgustin (Aurelius Augustinus, ili sveti Avgustin) roden je 13. 11. 354. god. (Alžir), a umro 28. 8. 430 (Alžir). Najpre paganin (manihejac) u tadašnjem latinskom carstvu, uprkos majci hrišcanki (sv. Monika u Katolickoj crkvi), preobratio se pod uticajem biskupa Ambrozija (sv. Ambrozije) u hrišcanina i sam 387. godine, u Milanu. Napustio je, posle toga, poziv profesora kojim se dotle bio bavio (Tagasta, Kartaga, Rim), da bi prihvatio izvestan vid monaškog života u severnoj Africi, a potom i crkvena zvanja (biskup u Hiponu 395. godine). Ostavio je stotinu dela, i njegov je teološko-filozofski autoritet neosporan.
Sveti Avgustin, koji je medu ranohrišcanskim misliocima važio kao apologeta, nastojace svom svojom revnošcu da šturu misaonost skripturalnih naznaka podrži obilato vlastitom racionalnošcu, ne bi li se ova u svome dovršenom obliku pokazala saglasnom i logicki neospornom. Mireci laicisticku grcko-rimsku tradiciju s višestruko disparatnim hrišcanskim otkrovenjem, priveo ga je do onog (uprošcenog) oblika kakvim ga hrišcanska crkva iskazuje do danas.
Istina i iluzija Predrag Cicovacki

Istina i iluzija

Centralna pitanja ove knjige su: Šta je istina? Zašto mi istinu tako visoko cenimo? Mi im ne pristupamo kao izolovanim pitanjima vec kao tesno povezanim s onim što Kant smatra da je krajnji filozofski zadatak, to jest, šta znaci biti ljudsko bice. Kantov vlastiti doprinos ovoj raspravi pažljivo smo analizirali i ocenili kao kontroverzan. Kant je bio duboko ukljucen u sistematski razvoj moderne antropocentricne orijentacije usmerene ka oslobadanju i dominaciji subjekta, ali se visoki ideal moderne o opštem naucnom i modernom progresu pokazao kao iluzoran i rdavo koncipiran.
Istinita uputstva za tumačenje prirode Fransis Bekon

Istinita uputstva za tumačenje prirode

Objavljen prvi put 1620. godine, Bekonov Novi organon bio je revolucionaran u pokušaju formalnog filozofskog uobličenja eksperimentalne nauke.
Istinita uputstva za tumacenje prirode Fransis Bekon

Istinita uputstva za tumacenje prirode

Objavljen prvi put 1620. godine, Bekonov Novi organon bio je revolucionaran u pokušaju formalnog filozofskog uoblicenja eksperimentalne nauke. Bio je to izazov sveukupnom dotadašnjem zdanju znanja i filozofije, sjajno utemeljenje novog naucnog metoda.
Strana:  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2019 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software