ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo u ponudi!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Ekonomija Ksenofont

Ekonomija

Eksperimentalna plovidba 2 Nikola Kajtez

Eksperimentalna plovidba 2

Knjiga Nikole Kajteza Eksperimentalna plovidba 2 drugi je tom filozofske citanke ? knjige popularne filozofije koja na jasan i pregledan nacin predstavlja najzanimljivije filozofske teme. Nakon prvog toma, u kojem je akcenat bio na ontološkoj i epistemološkoj problematici, autor u drugom tomu citaoca uvodi u oblasti socijalne filozofije humanisticke provenijencije, raspravljajuci o coveku, praksi, stvaralaštvu, društvu, državi, politici, ali i o slobodi, otudenju i trajnim naporima da se unutar kompleksnih prirodnih i društvenih protivrecnosti izgradi bolji, pravedniji i konstruktivniji svet. Knjiga je obogacena izvrsnim i originalnim ilustracijama Milete Poštica, koje na diskretan, ali upecatljiv nacin prate temeljne ideje, postajuci tako sastavni deo jedne stvaralacke celine. Sinergija teksta i slike daje delotvoran ucinak, provokativan i edukativan u isti mah.
Estetika Bela Hamvaš

Estetika

"Umetnost je" - kaže Niče - "pravi zadatak života...metafizička delatnost života". Sve što čovek čini ili može da učini zavisi od stvarnosti, smešten je u nju i nikada iz nje ne može ispuniti.
Etika i politika Tomislav Novaković

Etika i politika

Ova studija vodi dijalog sa dva najrazličitija shvatanja morala - Kantovim geontološkim moralom i Milovim empirijskim moralom...
Etika i studentski život Pamela A Mos, Kenet A. Strajk

Etika i studentski život

Etika istraživanja u društvenim naukama Ijan Hej, Mark Izrael

Etika istraživanja u društvenim naukama

Etika postaje sve važnija u svetu u kome živimo. To može biti simptom povecane senzitivnosti za moralna pitanja, ali takode može biti i znak deficita morala. Verovatnije je, medutim, da je u pitanju simptom obe te medusobno suprotstavljene pojave: da istovremeno imamo na delu povecanje moralne senzitivnosti, proisteklo iz uvida u sve vecu meduzavisnost koja se na pozitivan ili negativan nacin manifestuje u svetu, i deficit moralne svesti, kao rezultat raznih ideoloških i drugih simplifikacija koje naše vreme cine ponekad tako nepotrebno mizernim.
U tom kontekstu položaj društvenih nauka dobija na znacaju, cak i više nego mesto prirodnih nauka. Prirodne nauke pomažu nam da ovladamo svetom prirode, tako što cemo pronaci mogucnosti za realizaciju raznih ciljeva za koje smo zainteresovani. Da li ce ti ciljevi biti moralno ispravni ili nece, nije medutim deo tih nauka: bolja hemija ce jednako omoguciti bolje lekove i bolje otrove, i na nama je da odlucimo šta hocemo. Ali u društvenim naukama ovo nije tako lako razdvojiti, tu je pitanje moralne odgovornosti mnogo direktnije prisutno, jer njihove metode nemaju taj stepen vrednosne neutralnosti koja nam je ideal u prirodnim naukama (ideal objektivnosti). U društvenim naukama suocavamo se s moralnim pitanjem od samog pocetka (a ne tek kad je rec o svrhama za koje se mogu upotrebiti njihovi rezultati). Nije rec samo o tome da su ciljevi istraživanja nerazlucivo povezani s ocekivanjima (želja da se dokaže pretpostavljeno) vec ni u pretpostavkama nije moguce izbeci korišcenje ljudskih individualnih i društvenih „sastojaka“ kao materijala na kome se istraživanje sprovodi. To znaci da, za razliku od prirodnih nauka, nije uvek moguce i nikada nije lako uspostaviti distancu izmedu istraživaca i predmeta njihovog istraživanja. Ova distanca, koja treba da ocuva objektivnost, može da razori poštovanje koje dugujemo jedni drugima. Ono što se u društvenim naukama istražuje nije puka priroda koja slepo sledi prirodne zakone, vec sloboda kao osnova delatnog života i kljucna pretpostavka njegovog smisla i vrednosti.U društvenim naukama istražuju se dve stvari: artikulacija slobode i njene granice. Društvene nauke pomažu nam ili nas ometaju u tome da ovladamo sobom i da budemo bolji ljudi (da s razlogom i iskreno verujemo da smo dostojni srece koju postižemo). Zato su društvene nauke toliko važne. Pa, iako imamo, i verovatno cemo uvek imati mnogo razloga da ne budemo zadovoljni svojom društvenom naukom ili sobom, to samo znaci da, s dubljim i širim zalaženjem u fenomen društvenog života, moralna pitanja koja se pojavljuju u istraživanjima u društvenim naukama postaju sve složenija i teža. (Prof. dr Jovan Babic)
Etika objašnjena svima Rože-Pol Droa

Etika objašnjena svima

Svi govore o etici. Poslovna, sportska, etika medija, medicinska etika... Ovaj pojam postoji i usvakodnevnom životu. Njegov smisao međutim često je nejasan. Da li je to, jednostavno, moral? Ili stvaranje novih pravila? I ko o tome razmišlja? Stručnjaci ili svi mi?
Etika u inženjerstvu Majk V Martin, Ronald Šincinger

Etika u inženjerstvu

Autori u ovoj studiji istražuju teme i probleme koji konstituišu normativnu (vrednosnu) perspektivu inženjerstva i inženjerske etike. Inženjerski projekti su društveni eksperimenti koji istovremeno generišu nove mogucnosti i nove rizike, a inženjeri imaju udela u odgovornosti za ostvarenje koristi, sprecavanje štete i ukazivanje na opasnosti. Etika inženjerstva je jedna od oblasti primenjene etike koja se bavi etickim dilemama koje nastaju u inženjerstvu i cestim konfliktima moralnih vrednosti, kao i etikom inženjera i principima odgovornosti koji se nalaze u etickim kodeksima koji obavezuju sve i promovišu odgovorno ponašanje.
Feministička sporenja: filozofska razmena Šejla Benhabib, Nensi Frejzer, Džudit Batler, Drusila Kornel

Feministička sporenja: filozofska razmena

Ova jedinstvena knjiga, čiji je povod simpozijum o odnosu feminizma i postmodernizma, predstavlja debatu između četiri vodeće feminističke teretičarke u SAD.
Fenomenologija duha palanke urednik Danković Nenad

Fenomenologija duha palanke

Glavni deo knjige predstavljaju tekstovi autora koji su govorili u ciklusu Nova Čitanja Filosofije palanke, Radomira Konstantinovića koji je održan u Domu omladine Beograda, povodom šestog izdanja "Filozofija palanke".
Strana:  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2019 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software