ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo u ponudi!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Oblast: FILOZOFIJA
Covek i društvo Džon Plamenac

Covek i društvo

„Medu videnije teoreticare zapadnoevropskog prostora sredine dvadesetog veka spada, svakako, oksfordski profesor Džon Plamenac. Svojim delom i originalnošcu, Plamenac je izborio svoje dostojno mesto i prepoznatljivost u odabranoj porodici politickih mislilaca savremenog doba. Nema posebnih knjiga, doktorskih ili magistarskih disertacija, pa ni zapaženijeg broja enciklopedijskih odrednica koje bi bile posvecene njegovom delu. Ali, cudenju nema mesta ako se ima u vidu da i dela mnogih drugih umnih filozofa i teoreticara nisu bila dužeg trajanja.
U senci mnogih instant proizvodenih kvaziinovatora i pomodaraca stajali su i drugi umni mislioci bez velikog smisla i želje za samoreklamiranjem i pompom. Medu te umnije a cudljivije pisce pripadao je i Džon Plamenac. Moglo bi se reci da je, u poredenju s mnogim od njih, Plamenac malo bolje, ali još uvek ne sasvim dobro, prošao. Njegovo ime se još pominje u manjem broju ozbiljnih rasprava. To, naravno, nije dovoljno s obzirom na njegov teorijski opus i ako se žele sacuvati i razvijati dosadašnja dostignuca i tekovine politicke misli. No, verujemo da cudno i cudljivo rešeto vremena ne priznaje improvizacije, nametanja, preskakanja i zaskakanja. Ono daje šansu razumu i moralu da pokažu svoju moc i delotvornost. Od ljudi, narocito onih koji se bave politickom teorijom i naukom, zavisi hoce li ovu potencijalnu šansu osvestiti i iskoristiti. Cini se da je došlo vreme da se i Plamencu pokloni veca pažnja od one dosadašnje...“ (prof. dr Vucina Vasovic)
Čovek i građanin Tomas Hobs

Čovek i građanin

Engleski filozof Tomas Hobs je poznat po njegovom doprinosu političkoj filozofiji. On je uvideo da najozbiljniji problemi sa kojima se sreću vlade proizilaze iz suprostavljenih moralnih i verskih uverenja i pokušao da pokaže kako ti problemi mogu da se izbegnu.
Darvin na sudu Filip Džonson

Darvin na sudu

Knjiga koja je uzdrmala naučni establišment! Zašto?
Pokazuje da teorija evolucije nije zasnovana na činjenici, već na veri — veri u filozofski naturalizam.
Dijalog o dva glavna sistema sveta Galileo Galilej

Dijalog o dva glavna sistema sveta

Kljucni tekst za razvitak naše naucne i filozofske misli, Dijalog o dva glavna sistema sveta, objavljen je 1632. godine. Teze sadržane u knjizi primorale su crkvene vlasti da sude Galileju za jeres i da delo stave na Spisak zabranjenih knjiga. Galilejeva teorija je ipak nastavila da se širi i da postavlja temelje naucnoj revoluciji koja je promenila istoriju zapadne kulture. Snaga ove rasprave leži prvenstveno u njenoj sposobnosti da sruši anticka verovanja koja su podupirala Ptolomejev i Aristotelov sistem kako bi se izgradile nove teorije dokazujuci tacnost Kopernikovih tvrdnji. Zahvaljujuci svojoj prozi, ovaj tekst predstavlja prvi primer modernog naucnog oglašavanja kojim se napušta latinski jezik ucenjaka u korist italijanskog jezika i izlagacke tehnike bliske pripovedanju. Dijalog izmedu tri lica, Simplikija, Salvijatija i Sagreda, pokazuje vrednost nove nauke zasnovane na empirijskom istraživanju i neposrednom posmatranju.
Dijalozi o ljubavi Lav Jevrejin

Dijalozi o ljubavi

Na ovo legendarno delo iz ranog XVI veka, premda davno najavljeno, cekalo se dugo u našoj kulturi. Oduvek veoma citano, zbog originalnosti u okviru novoplatonovske fi lozofi je ljubavi, delo nam, uvek moderno, u obliku dijaloga docarava dubine u razlikama izmedu ljubavi i želje i predocava istinsku prirodu ljubavi. Sa izvanrednim i otkrivalackim pogovorom.
Doba prava Norberto Bobio

Doba prava

Država Platon

Država

Platonova Država predstavlja jedno od najvažnijih dela anticke filozofije, kamen temeljac savremene politikologije, ali isto tako i izvanredno književno dostignuce koje vekovima zaokuplja pažnju kako strucne javnosti, tako i „obicnog” citaoca. Pojam idealisticke filozofije ovim delom dobija svoju definiciju jer Platon pišuci o idealnom državnom uredenju, ne govori o vec postojecoj državi, vec o onoj idealnoj koju bi tek trebalo stvoriti. Savremeni citaoci i teoreticari percipiraju ovo Platonovo delo pre kao teoretsko, negoli prakticno uputstvo za dobro upravljanje državom. Cak i 24 veka pošto je napisano, ono nam nedvosmisleno ukazuje na neraskidivu, reklo bi se, prirodnu vezu izmedu politickih ciljeva i njihovog uticaja na svakodnevni život ljudi.
Država između anarhije i utopije Nenad Cekić

Država između anarhije i utopije

Ova studija posvećena je filozofskim i etičkim osnovama libertarijanizma, filozofsko-političke teorije zasnovane na radikalnoj odbrani slobode pojedinca u odnosu na moći i ovlašćenja države.
Ecce homo Fridrih Niče

Ecce homo

Poslednja knjiga koju ce Nice, u dramaticnim okolnostima, napisati (1888) samo nekoliko nedelja pre svog konacnog sloma, a koja ce prvi put biti objavljena tek 1908. Zagonetno delo, jer niko takvo nije stvorio o sebi kao osobenu intelektualnu autobiografiju. U njemu autor docarava sopstveno videnje svoga dela, razvoja i, uopšte, života. Kataklizmicki ispituje likove s kojima se poistovecuje i kataklizmicki najavljuje svoje daljnje razotkrivanje svih vrednosti. To je konacan izraz Niceovog glavnog uverenja. Njegova duhovna oporuka.Filozofsko delo pisano pred smrt, ima izvesno vidovito predosecanje, svojstveno ljudima intenzivne duše i velike usamljenosti. Testament velikog filozofa, namenjen samo odabranima i retkima, nasuprot volji samog Nicea štampan i prireden za sve nas.Filozofsko delo pisano pred smrt, ima izvesno vidovito predosecanje, svojstveno ljudima intenzivne duše i velike usamljenosti. Testament velikog filozofa, namenjen samo odabranima i retkima, nasuprot volji samog Nicea štampan i prireden za sve nas.
Ego loquens - jezik i komunikacioni prostor Boris A. Uspenski

Ego loquens - jezik i komunikacioni prostor

Monografija je posvecena problemima jezicke komunikacije. Knjiga predstavlja lingvisticko istraživanje, a takode zadire u pitanja fenomenologije jezika. Pri tome, za razliku od istraživaca koji pristupaju jeziku sa filosofskih pozicija, autor je nastojao da predstavi filosofske probleme u lingvistickoj perspektivi. Osnovna pažnja posvecena je ulozi deikse i mehanizmima opažanja stvarnosti, vezanim za deiksu. Istovremeno, u knjizi se razmatraju i mehanizmi razumevanja teksta. Ovo je neobicno zanimljiva knjiga za strucnjake-lingviste, ali i za širok krug citalaca koje interesuje funkcionisanje jezika.
Strana:  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  >>  kraj
SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2019 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software