ENG SRB
2Checkout.com is a worldwide leader in online payment services
RSS
BRZA PRETRAGA
Novo u ponudi!
VREME ISPORUKE
Vreme isporuke brzom poštom
24h - 48h
***
Standardna pošta se šalje
nakon vaše uplate na tekući
račun, a knjigu dobijate
u roku od nekoliko dana.
OBLASTI
BESPLATNA DOSTAVA
Za narudžbine veće od
2.900,00 rsd
besplatna dostava
srandardnom poštom
u Srbiji.
Autor: FRIDRIH NIčE
Antihrist Fridrih Niče

Antihrist

U ovom poznom i žestoko moduliranom Ničeovom radu, koji je bio i ostao takoreći filozofska eksplozija, manje je u pitanju Hristos koliko samo hrišćanstvo u kojem će mislilac videti iluziju koja nas odvodi od stvarnosti.
Ecce homo Fridrih Niče

Ecce homo

Poslednja knjiga koju ce Nice, u dramaticnim okolnostima, napisati (1888) samo nekoliko nedelja pre svog konacnog sloma, a koja ce prvi put biti objavljena tek 1908. Zagonetno delo, jer niko takvo nije stvorio o sebi kao osobenu intelektualnu autobiografiju. U njemu autor docarava sopstveno videnje svoga dela, razvoja i, uopšte, života. Kataklizmicki ispituje likove s kojima se poistovecuje i kataklizmicki najavljuje svoje daljnje razotkrivanje svih vrednosti. To je konacan izraz Niceovog glavnog uverenja. Njegova duhovna oporuka.Filozofsko delo pisano pred smrt, ima izvesno vidovito predosecanje, svojstveno ljudima intenzivne duše i velike usamljenosti. Testament velikog filozofa, namenjen samo odabranima i retkima, nasuprot volji samog Nicea štampan i prireden za sve nas.Filozofsko delo pisano pred smrt, ima izvesno vidovito predosecanje, svojstveno ljudima intenzivne duše i velike usamljenosti. Testament velikog filozofa, namenjen samo odabranima i retkima, nasuprot volji samog Nicea štampan i prireden za sve nas.
Knjiga o filozofu Fridrih Niče

Knjiga o filozofu

Pošto niko u njegovo vreme nije, po Ničeovim rečima, znao na šta liči dobra knjiga, zamislio je da napravi Knjigu o filozofu.
Knjiga o filozofu Fridrih Niče

Knjiga o filozofu

Pošto niko u njegovo vreme nije, po Niceovim recima, znao na šta lici dobra knjiga, zamislio je da napravi Knjigu o filozofu. Ipak, nije stigao da to uradi, ali iz tog projekta ostali su prilozi o odnosu filozofije i umetnosti, kao i filozofije i nauke i kulture, sa problematizovanjem istine i laži u izvanmoralnom smislu. Vecina je fragmentarnog karaktera, ali to citaoca Nicea ne šokira, jer fragmentacija je bila deo njegovog stila. Pri tome tekst je uvek žestok i uvek je otvarajuci prema filozofiji sutrašnjice. Nice se nemilosrdno, potvrdujuci život, okomljuje na sahraniteljsku ulogu takozvane nauke, na one koji bi da pokopaju misao i onemoguce umetnicki damar filozofskog srca. Filozof ne treba da traga za istinom nego za preobražajima sveta u ljudima. On je usamljenik, jer bez spremnosti na samocu filozofska delatnost je nemoguca.
Rodenje tragedije Fridrih Niče

Rodenje tragedije

Postojanje sveta je opravdano jedino estetskim fenomenom.
Rodenje tragedije pojavilo se prvi put 1872. godine. Od predgovora posvecenom Rihardu Vagneru pod naslovom Rodenje tragedije iz duha muzike, pa do poslednjih stranica Nice objašnjava nacela lepote koja su namenjena svim naraštajima. Proucavajuci anticku grcku kulturu, posebno grcku tragediju pita se zašto su Grci izumeli nešto poput tragedije. Zašto su ljudi, cija se kultura inace cinila tako vedrom i punom života, odjednom poceli da pišu složene drame u kojima je usamljeni pojedinac odabrao pogrešan put u životu, pa je stoga pao u milost i nemilost bogova? Nice smatra da grcki mit tragedije bezuslovno slavi život i drži se za svoju srž postojanja bez oklevanja ili opravdavanja samoga sebe etickim principima. On je jasan izraz samoga života.
Još nikada nijedan filozof nije pisao tako lirski. Prikazao je dva boga kojima se klanjala grcka umetnost: Dionisa, boga vina i razuzdanosti, života i budenja, radosti i delovanja, ekstaticnog osecanja i zanosa, boga instinkta, avantura i neustrašivog trpljenja, boga pesme, muzike, igre i drame; zatim Apolona – boga mira, dokolice i duševnog spokojstva, estetskih osecanja i intelektualne kontemplacije, logickog poretka i filozofske mirnoce, boga slikarstva, vajarstva i epske poezije. Najplemenitija grcka umetnost predstavljala je ujedinjenje ta dva ideala – nemirne muške snage Dionisove i tihe ženske lepote Apolonove.
S one strane dobra i zla Fridrih Niče

S one strane dobra i zla

Nikad dovoljno razlucena borba dobra i zla! Dva vrhunska Niceova filozofska dela u jednoj knjizi.

Covek mora samog sebe izložiti iskušenjima kako bi video da je predodreden za nezavisnost i naredivanje; a to valja pravo­vremeno uciniti. Ne treba se kloniti svojih iskušenja, premda su ona možda najopasnija igra koja se može zapodenuti, i to samo onih iskušenja kojima je covek izložen u prisustvu nas samih a ne nekog drugog sudije. Ne treba se vezivati za neku licnost, pa bila ona i najdraža - svaka licnost je tamnica, a i skrovište. Ne treba se vezivati za otadžbinu - cak ni ako je najizmucenija i naj-nevnljnija - vec je manje teško odvojiti svoje srce od pobednicke otadžbine. Ne treba se vezivati za sažaljenje: cak ni ako se ono odnosi na višeg coveka u ciju retku muku i bespomocnost gleda­mo samo zahvaljujuci slucaju. Ne treba se vezivati za nauku: pa makar nas mamila najdragocenijim nalazima koji su, naizgled, sacuvani upravo za nas...

Covek mora znati da se cuva: to je najvece iskušenje nezavisnosti.
(Fridrih Nice - iz knjige )
Volja za moc Fridrih Niče

Volja za moc

Citalac ne treba da se vara u pogledu smisla naziva koji je dan ovom jevandelju buducnosti – „Volja za moc – pokušaj preocenjivanja svih vrednosti“. Sa ovom formulom dolazi do izraza jedan protivpokret u pogledu na princip i zadatak; pokret koji ce u tako dalekoj buducnosti zameniti onaj potpuni nihilizam, koji opet pretpostavlja, logicki i psihološki, koji nikako drukcije i ne može doci nego preko njega i iz njega. Jer zašto je sada pobeda nihilizma nužna? Zato što naše današnje vrednosti u njemu nalaze svoj završetak, što je nihilizam krajnji logicki izvod iz naših velikih vrednosti i ideala – jer mi moramo najpre doživeti nihilizam da bi nam moglo postati jasno kakva je zapravo vrednost tih „vrednosti“... Pre ili posle nama ce biti nužne nove vrednosti...
Nice je zbir kontradikcija naše kulture i naše sudbine, njena najbespoštednija kritika i najpotpunija sinteza. On je citavo ovo naše doba, tragicno sa preopterecenošcu, koje preko njega u jednom novom poletu uvis traži svoj spas. On je jedno veliko Da i jedno veliko Ne citave naše duševne strukture i naše problematike. On govori kao covek koji je na sebi izdržao sve muke naše stvarnosti. Taj samozvani imoralist nosilac je visokog moralnog saznanja našeg doba.
Dr Dušan Stojanovic
Zora Fridrih Niče

Zora

U ovoj knjizi covek nalazi na poslu „podzemnika, bušaca, kopaca, podrivaca. Covek ga vidi, pod pretpostav­kom da ima oci za takav dubinski rad, kako lagano, smi­šljeno, s blagom neumoljivošcu kroci napred, da se ne bi suviše pojavljivala preka potreba koju sa sobom donosi svako dugo lišavanje svetlosti i vazduha; covek bi njega samog pri njegovom mracnom poslu mogao nazvati srec­nim. Ne cini li se da ga vodi neka vera, da ga obeštecuje nekakva uteha? Da možda hoce da ima sopstvenu dugu tamu, nešto svoje nerazumljivo, skriveno, zagonetno, jer zna šta ce i on imati; sopstveno jutro, sopstveno izbavlje­nje, sopstvenu zoru?... Izvesno je da ce se on vratiti: ne pi­tajte ga šta želi tamo dole, on ce vam to vec sam reci, raj prividni Trofonije i podzemnik, tek kada opet postane covek. Covek se temeljno oduci od cutanja kad je tako dugo kao on bio krtica, usamljen..
Preporuka čitalaca
Srbija od Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata 1804 - 1918 publicistički prikaz novije srpske istorije Nebojša Bogunović
Srbija od Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata 1804 - 1918 publicistički prikaz novije srpske istorije
Puna cena: 1.400,00 rsd
Sa popustom: 1.190,00 rsd
Sve prođe, pa i doživotna Žarko Laušević
Sve prođe, pa i doživotna
Cena: 850,00 rsd
Godina prođe, dan nikad Žarko Laušević
Godina prođe, dan nikad
Druga knjiga - dnevnik jedne robije Žarko Laušević
Druga knjiga - dnevnik jedne robije
Cena: 599,00 rsd

SADRŽAJ KORPE
 
ČLANOVI KLUBA
e-mail:
password:
Registrovani članovi kluba ostvaruju dodatni popust.
Preporuka!
Najnovije
Na popustu
Najlepši poklon
NEWSLETTER
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novim knjigama u našoj ponudi i akcijskim sniženjima,
prijavite se:
e-mail:
Uspešno dodato u korpu.

Pregledaj korpu     Nastavi kupovinu
Dubljanska 47, Beograd | tel/fax: +381 11 344 99 66, 344 99 67, 344 99 68 | mob.tel: +381 63 31 32 30
ceebp   bibliodyssey   narodna biblioteka srbije   next page
2019 Bookbridge | dB engine & sotware: LatiCOM Software